“Και εμάστιζεν ανηλεώς την ανθρωπότητα…” – Πανούκλα στην Καβάλα 1835-1836


“Και εμάστιζεν ανηλεώς την ανθρωπότητα…” – Πανούκλα στην Καβάλα 1835-1836
(ανάρτηση στο FB, 5 Δεκεμβρίου 2016)



Καβάλα, 8 Ιουνίου 1835. Ο προξενικός πράκτορας της Ελλάδος Παναγιώτης Σκουτερίδης ενημερώνει την Αθήνα ότι “ανεφάνη εις την πόλιν ταύτην η νόσος πανώλης και διεδόθη άμα και εις Γκιουμουρτζίναν, πόλιν όχι μακράν από Καβάλλας”.
8 Μαρτίου 1836. Ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Ρίζος* λαμβάνει από τη Θεσσαλονίκη την ακόλουθη έκθεση: “Δεν αγνοεί η Υμετέρα Εξοχότης ότι προ τριών ήδη μηνών εις την πόλιν Καβάλλας, Δράμας και άλλα πλησίον μέρη η νόσος πανώλης έκαμεν επαισθητήν θραύσιν και εμάστιζεν ανηλεώς την ανθρωπότητα.
Η πρόοδος και η δριμύτης του φθινοπώρου κατέπαυσεν προσωρινώς της πανώλους την πρόοδον και οι κάτοικοι των διαφόρων τούτων μερών […] συνεκοινώνησαν μεταξύ των και οι σχέσεις των έλαβον την προτέραν ενεργητικότητα.
Αι μολυνθείσαι περιουσίαι των εν Καβάλλα αποθανόντων επωλήθησαν επί δημοπρασίας και πολλοί των διαφόρων της Μακεδονίας μερών τα ηγόρασαν χωρίς την πρέπουσαν προφύλαξιν. […]
Τα συγκοινωνήσαντα μέρη φέρουν βαρυτάτας περί μολυσμού υποψίας, εσχάτως δε εμάθαμεν ενταύθα ότι εις την πόλιν Σερρών η νόσος πανώλης ανεφάνη εκείσε και ολίγοι τινές απέθανον εξ αυτής”.
Η πανούκλα επανεμφανίστηκε στην Καβάλα το καλοκαίρι του 1924, στους άθλιους προσφυγικούς καταυλισμούς (σε άλλη ανάρτηση).

* Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός ή Ι. Ρίζος, γραμματέας της Επικρατείας επί των Εξωτερικών στην κυβέρνηση Άρμανσπεργκ.
Πίνακας: Pieter Brueghel, “Ο θρίαμβος του Θανάτου” (1562), Μουσείο Prado.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου