Κάποιες άλλες πρωτοχρονιάτικες κάρτες...

Κάποιες άλλες πρωτοχρονιάτικες κάρτες

(Ανάρτηση στο FB, 30-12-2017)



“Καλά Χριστούγεννα”, “Χρόνια Πολλά”, “Ευτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος”… Φυσικά και ανταλλάξαμε ευχές. Τηλεφωνικώς, με SMS, μέσω FB ή με e-mail, εννοείται. Τις ευχετήριες κάρτες με τις εικόνες της Γέννησης, τη Φάτνη και τους τρεις μάγους, τα στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τον Αγιοβασίλη με τα δώρα κ.ά., αυτές τις λησμονήσαμε εδώ και χρόνια!
Λίγοι κρατούν πια την παλιά συνήθεια. Κυρίως οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που νιώθουν άβολα με τις νέες τεχνολογίες και αισθάνονται ότι η κάρτα έχει μιαν άλλη ζεστασιά, ότι αποτυπώνει πιο ζωντανά τα αισθήματα των αγαπημένων συγγενών και φίλων. Στο κάτω-κάτω το SMS και το e-mail δεν μπορείς να τα βάλεις στον μπουφέ ή κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο!
Παλιά κυκλοφορούσαν και κάποιες άλλες κάρτες (οι νεότεροι δεν τις έχουν γνωρίσει). Τις τύπωναν και τις μοίραζαν οι εργαζόμενοι στις κατά τόπους υπηρεσίες κοινής ωφέλειας: οι οδοκαθαριστές και οι οδηγοί του σκουπιδιάρικου κάρου, οι διανομείς του τηλεγραφείου, οι υπάλληλοι των δικτύων ύδρευσης και ηλεκτρισμού κ.ά. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονταν σε άμεση επαφή με τον κόσμο και προσδοκούσαν να συμπληρώσουν τον πενιχρό μισθό τους με το δωράκι αυτών που υπηρετούσαν. Πόρτα - πόρτα λοιπόν έδιναν τις κάρτες τους με τις ευχές για "αίσιον και ευτυχές το νέον έτος" και έπαιρναν το φιλοδώρημά τους. Το δώρο ήταν βέβαια προαιρετικό, ποιος όμως μπορούσε να πάει κόντρα στο "εθιμικό δίκαιο";

(Οι κάρτες προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές αποκείμενες στα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Καβάλας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου