Eργoστάσιο σιγαρέτων «Μακεδονία», Καβάλα δεκ. 1870


Σήματα εργoστασίου σιγαρέτων «Μακεδονία», Καβάλα δεκ. 1870.

(Σημείωμα στο FB, 3-6-2015)




Το εργοστάσιο τσιγάρων με την επωνυμία «Μακεδονία» ήταν το παλαιότερο της Καβάλας (ίσως και το μοναδικό της Μακεδονίας εκείνη την εποχή) και ανήκε στον Αναστάσιο Κούζη.
Ο Αν. Κούζης καταγόταν από το Άργος, εγκαταστάθηκε στην Καβάλα γύρω στα 1865 και το 1868 διορίστηκε υποπρόξενος της Ελλάδας. Ως προϊστάμενος του Ελληνικού Υποπροξενείου Καβάλας άσκησε τα καθήκοντά του με τον χειρότερο τρόπο: Δημιούργησε κλίκες ευνοούμενων εμπόρων και έκανε πολλούς εχθρούς, πήρε δανεικά -και αγύριστα- ακόμη και από Τούρκους και γλύτωσε τη φυλακή λόγω ετεροδικίας, «ρίχτηκε» στις γυναίκες του γραμματέα του Υποπροξενείου, του διερμηνέα, του καβάση κλπ. Οι συνεχείς καταγγελίες των Ελλήνων υπηκόων της Καβάλας ότι «διασύρει το ελληνικόν όνομα» ανάγκασαν το Υπουργείο Εξωτερικών να τον απολύσει στα μέσα του 1869.
Έμεινε όμως στην Καβάλα, ασχολήθηκε ενεργά με τα ζητήματα της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας και αναδείχτηκε σε ισχυρό οικονομικό παράγοντα. Το 1878 εγκαινίασε εργοστάσιο στο Κάιρο και το 1887 μετέφερε την επιχείρησή του στη Μάλτα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου