Η Turmac της Καβάλας

Η Turmac της Καβάλας

(Σημείωμα στο FB, 1-6-2015)



Από την Καβάλα ξεκίνησε η Turmac (Turkish-Macedonian Tobbaco Company), κατά πολλούς η κορυφαία εταιρεία τσιγάρων στον κόσμο την περίοδο 1925-1940. Ιδρύθηκε στα 1910 από τον ντονμέ Kiazim Emin (ντονμές = εξισλαμισμένος εβραίος). Στην Καβάλα οι περισσότεροι τον γνώριζαν με το παραφθαρμένο όνομα “Κιζί Μιμίν”, όλοι όμως θαύμαζαν την επιβλητική καπναποθήκη του, τη σημερινή «Δημοτική Καπναποθήκη» στην Πλατεία Καπνεργάτη (βλ. φωτ).
Στα 1920 ο Κιαζήμ Εμίν παύει να κινείται μεταξύ Καβάλας – Κωνσταντινούπολης και αναζητώντας μεγαλύτερες αγορές για τα κορυφαία χαρμάνια του, συνεταιρίζεται με ολλανδική εταιρεία. Με τον Ολλανδό επιχειρηματία W.C. Buschhammer και το ζωγράφο Α. Galib, η επαρχιακή εταιρεία αναδεικνύεται σε διεθνές brand name και τα τσιγάρα της κατακτούν τους ευρωπαίους καπνιστές, άνδρες και γυναίκες. Σ’ αυτό συνέβαλαν και τα ωραιότατα μεταλλικά κουτιά των τσιγάρων της (συλλεκτικά κομμάτια σήμερα), με παραστάσεις όπου συνδυάζονταν η Αρτ Νουβώ και η εξωτική Ανατολή και με εικόνες που προωθούσαν το τσιγάρο ως σύμβολο της γυναικείας απελευθέρωσης.
Η Turmac, η οποία ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου τα μυρωδάτα καπνά της περιοχής μας και το όνομα της κοσμοπολίτικης Καβάλας, μετά τον πόλεμο δεν άντεξε στην ορμητική εισβολή των αμερικάνικων καπνών και τσιγάρων και τελείωσε γύρω στα 1960.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου