Το πρώτο Γυμναστήριο στην Καβάλα, 1904


Το πρώτο Γυμναστήριο στην Καβάλα, 1904
(ανάρτηση στο FB, 15-6-2020)
Το Γυμναστήριο σε εκδήλωση, 1914 

Στα μέσα Ιουνίου 1904 η Αντιπροσωπεία της Ελληνορθόδοξης Κοινότητος Καβάλας (το ανώτατο διοικητικό όργανο της Κοινότητας) αποφάσισε "όπως συσταθή και εν τη πόλει ημών Γυμναστήριον διά τους μαθητάς των Σχολών και τους θέλοντας εκ των πολιτών". Για το σκοπό αυτό διατάχθηκε η Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου να παραχωρήσει το χώρο "τον μεταξύ της εκκλησίας και του κήπου αυτής".
Ο χώρος στον οποίο θα κατασκευαστεί το γυμναστήριο είναι η αυλή του σημερινού 12ου Δημοτικού Σχολείου, του Αγίου Ιωάννη. Εκεί βρισκόταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1880 το παλιό νεκροταφείο της Εβραϊκής Κοινότητας, όμως μετά τη μεταφορά του στο Κιουτσούκ Ορμάν (σημερινή Ραψάνη, στο ύψος του δημοτικού σταδίου, πολύ κοντά στη θάλασσα) η έκταση παραχωρήθηκε στην ελληνική κοινότητα.
Τα έξοδα για τη δημιουργία του γυμναστηρίου ανέλαβε ο “κροίσος” της Καβάλας Γεώργιος Πρωτοπαπάς (ή Πρωτόπαπας), βιομήχανος, καπνέμπορος, κεφαλαιούχος και πρώτος δήμαρχος της πόλης μετά την απελευθέρωση (Ιούν. 1913).
Σύμφωνα με τον Κώδικα της Αντιπροσωπείας, η πρόταση για τη σύσταση γυμναστηρίου έγινε από τον Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Βλάχο. Πρόκειται για τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος (1949-1956), ο οποίος από το 1901 μέχρι το 1906 διατελούσε Αρχιερατικός εν Καβάλα Επίτροπος του Μητροπολίτη Ξάνθης Ιωακείμ Σγουρού.
Ελάχιστες είναι οι σωζόμενες φωτογραφίες από τον πρώτο χώρο άθλησης της Καβάλας. Σχεδόν όλες απαθανατίζουν μαθητικές εκδηλώσεις - γυμναστικές επιδείξεις, παρουσία πολυπληθούς κοινού.




Μαθήτριες σε γυμναστικές επιδείξεις (;), μάλλον 1913


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου