Μια φωτογραφία: O "λιμενίσκος" στην Καβάλα, 1924-1925



Μια φωτογραφία: O "λιμενίσκος" στην Καβάλα, 1924-1925

(Ανάρτηση στο FB, 5-4-2014)



“Κλέβω” τη φωτογραφία από το φίλο Kostas Stamoulis, επειδή είναι ωραία και διαφωτιστική για το ιστορικό του λιμανιού της Καβάλας:
Το 1920 ιδρύθηκε το Λιμενικό Ταμείο με κύριο σκοπό την κατασκευή λιμανιού στο φυσικό όρμο της Καβάλας. Για την εξεύρεση ιδίων πόρων το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας ενέκρινε αυξήσεις στα λιμενικά τέλη και στη φορολογία των εξαγόμενων καπνών. Το 1923 συντάχθηκε μελέτη από το λιμενολόγο Άγγελο Γκίνη, καθηγητή του ΕΜΠ. Όμως το Λιμενικό Ταμείο αδυνατούσε να καλύψει τον προϋπολογισμό των 75 εκατομμυρίων δραχμών. Έτσι το 1924 αποφάσισε ως προσωρινή λύση ανάγκης την κατασκευή ενός "λιμενίσκου" στο χώρο του παλιού τελωνείου. Τότε επιχωματώθηκε και η πλατεία Δόξας (σημερινή Καραολή - Δημητρίου) και διαμορφώθηκε η πρώτη προκυμαία. 
Τα έργα για το μεγάλο λιμάνι άρχισαν στα τέλη του 1929, με την επιχωμάτωση της δυτικής ακτής της χερσονήσου της Παναγίας και την κατασκευή του λιμενοβραχίονα. Το μεγαλύτερο μέρος του λιμανιού φτιάχτηκε μέχρι το 1940, όμως ο υπήνεμος μόλος επιμηκύνθηκε μετά τον Πόλεμο. 
Η φωτογραφία είναι της δεκαετίας του 1930, τα χρόνια που συνυπάρχουν ο "λιμενίσκος" (τότε αναφέρεται ως "εσωτερικός λιμήν") και το υπό διαμόρφωση μεγάλο λιμάνι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου