Οστρακιά στην περιοχή Καβάλας, αρχές 20ου αι.

Οστρακιά στην περιοχή Καβάλας, αρχές 20ου αι.

(ανάρτηση στο FB, 14 Μαρτίου 2020)


Το 1930 η κοινότητα της Μουσθένης Παγγαίου κάνει έκκληση στο Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Σωφρόνιο να ζητήσει από το Άγιο Όρος “όπως έλθη ενταύθα η θαυματουργός εικών της Αγίας Ζώνης και δεηθώμεν ίνα η Χάρις Της μας απαλλάξη από την επάρατον νόσον Οστρακιά, ήτις ενσκήψασα προ πολλού αποδεκατίζει τας νεαράς μας υπάρξεις”.

Στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα η οστρακιά θέριζε τα μικρά παιδιά και συχνά γινόταν αιτία για το κλείσιμο των σχολείων. Σε ημερολόγιο γνωστής οικογένειας της Καβάλας (οικ. Φέσσα) σημειώνεται ότι το 1908 μια επιδημία σκαρλατίνας (οστρακιάς) προκάλεσε μέσα σε λίγες μέρες το θάνατο αρκετών παιδιν (τότε ο ποιητής Ιωάννης Κωνσταντινίδης έχασε μέσα σε μια βδομάδα δύο παιδιά του).

Για την οστρακιά υπάρχει και η μαρτυρία του παλιού πολιτικού της Καβάλας Λεόντιου Λυμπέρη, από τις πρώτες μέρες που ήρθε πρόσφυγας στην Καβάλα (Οκτ. 1922): “Σε ρίχνανε μέσα στο καπνομάγαζο, όπου ήθελες πήγαινες, έπιανες μια θέση και καθόσουν εκεί. Ναι, αλλά σε μια βδομάδα μέσα (ξέρετε το καπνομάγαζο είχε τουαλέτες δυο - τρεις κι όταν έχει χίλιους ανθρώπους μέσα σ’ ένα καπνομάγαζο μπορούνε δυο - τρεις τουαλέτες να φτάσουν;) η βρωμιά έφερνε ασθένειες και κυρίως παιδικές ασθένειες, ιλαρά και οστρακιά, η οποία θέριζε τα παιδιά δέκα - δέκα την ημέρα κι εκατό την εβδομάδα, θέριζε κατά χιλιάδες τα παιδιά. Και τότε κι εγώ βέβαια αρρώστησα κι ο Μιχάλης ο αδελφός μου αρρώστησε, αλλά ο μικρός ο αδελφός μου, ο Ευριπίδης, αρρώστησε και πέθανε. Ήταν δυόμισι χρονώ...”.

(το έγγραφο από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Ν. Καβάλας, "Αρχείο Ι.Μ. Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως, 1907-1957" - η μαρτυρία του Λεόντιου Λυμπέρη από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (Ι.Α.Π.Ε.) του Δήμου Καλαμαριάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου