Ημείς οίτινες εζήσαμεν μέσα εις τα σχολεία…

Ημείς οίτινες εζήσαμεν μέσα εις τα σχολεία…

(σημείωμα στο FB, 17 Νοεμβρίου 2016)

Φωτ. Βούλας Παπαΐωάννου

Το Μάρτιο του 1952 οι κάτοικοι του συνοικισμού Κωνσταντινιά Νέστου απευθύνονται στο Βασιλέα Παύλο, τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης και τον Υπουργό Παιδείας και ζητούν οικονομική ενίσχυση για την ανέγερση σχολείου και εκκλησίας:

"Τυγχάνομεν πρόσφυγες εκ Τραπεζούντος Πόντου, πιστοί και αφοσιωμένοι υπήκοοι της Υμετέρας Σεπτής Μεγαλειότητος και γνήσιοι αδελφοί και τέκνα της προσφιλεστάτης μητρός Ελλάδος. 29 έτη συμπληρούνται αφ’ ότου ήλθομεν εκ Τραπεζούντος εις την Ελλάδα, συμφώνως προς την συνθήκην ανταλλαγής Λωζάνης, και εγκατεστάθημεν ενταύθα εις τον συνοικισμόν Κωνσταντινιά (Κοτσαγλάρ) επαρχίας Νέστου - Νομού Καβάλας, όπου εξακολουθούμεν μένοντες ως κάτοικοι αυτής.

Δυστυχώς όμως, ημείς οίτινες εζήσαμεν μέσα εις τα σχολεία και διετηρούσαμεν σχολεία, διδασκάλους, ιερείς, αρχιερείς, μοναστήρια και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα, δεν έχομεν σχολείον, όπου να εκπαιδευθούν τα τέκνα μας, η μέλλουσα γενεά του έθνους […].

Προσφιλέστατε βασιλεύ και αγαπητέ μας κ. πρόεδρε και υπουργέ. Το διδακτήριον και το σχολείον δι' ημάς τους πρόσφυγας, τους Τραπεζουντίους και Ποντίους, αποτελεί εκ των πρώτων αναγκών. Προτιμώμεν, Μεγαλειότατε, να είμεθα πεινασμένοι και γυμνοί και να έχωμε σχολείον και εκκλησίαν […].

Εμείς μόνοι μας, εάν το κράτος δεν μας βοηθεί οικονομικώς, είναι αδύνατον να ανεγείρωμεν ούτε διδακτήριον σχολείον ούτε εκκλησία, διότι είμεθα οικονομικώς τελείως εξηντλημένοι και πάμπτωχοι. Εκείνο που μπορούμεν ημείς οι κάτοικοι να κάμωμεν είναι να ετοιμάσωμεν και φέρωμεν τας πέτρας και την άμμον με τα μεταφορικά μέσα που διαθέτομεν, η προσφιλεστάτη δε και αγαπητή μας πατρίς να μας βοηθήσει διά τα άλλα […]".

Κωνσταντινιά Νέστου Καβάλλας τη 29η Μαρτίου 1952, Υπογράφει: Ο πρόεδρος του συνοικισμού Κωνσταντινιάς Κ. Πετρόπουλος - για το γνήσιο της υπογραφής: Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Σιδηρόπουλος, αρχιερεύς…

[έγγραφο από Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Καβάλας, "Αρχείο Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Νομαρχίας Καβάλας, 1925-1973" - φωτογραφία Βούλας Παπαϊωάννου]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου