“…για κείνους που ατιμάζουν τα κορίτσια μας” (προσφυγοπούλες στην Καβάλα του 1925)

 

“…για κείνους που ατιμάζουν τα κορίτσια μας.”

(ανάρτηση στο , 19 Δεκεμβρίου 2020)

 


Ανήμερα των Χριστουγέννων του 1924 αθηναϊκή εφημερίδα δημοσιεύει σε μονόστηλο εσωτερικής σελίδας ένα τηλεγράφημα που είχαν αποστείλει πρόσφυγες της Καβάλας προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εσωτερικών, Γεωργίας και Υγιεινής. Όπως αναφέρεται, οι προσφυγικές οικογένειες στεγάζονται στον προσφυγικό καταυλισμό του Μεγάλου Τζαμιού της Καβάλας (σημερινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου):

“Δύο ολόκληρα χρόνια κοιμούμαστε απάνω στα μάρμαρα ενός τζαμίου με τις γυναίκες και ανήλικα παιδιά μας. Φωνάζουμε, κανένας δεν ακούει τον πόνον μας, γιατί δεν έχουμε λεπτά (=χρήματα) και όμορφα κορίτσια για κείνους που μοιράζουν τα δωμάτια. Έφτασε το μαχαίρι ως το κόκκαλο και αφίνομε την ευθύνη στο κράτος για ό,τι συμβή σε κείνους που γδίνουν τον πτωχό πρόσφυγα και ατιμάζουν τα κορίτσια του. Για τελευταία φορά υψώνουμε τις φωνές μας γυρεύοντας δικαιοσύνη. Θα μας την δώσητε άραγε;. Προσφυγικές οικογένειες του μεγάλου Τζαμίου Καβάλλας […] έπονται έτεραι υπογραφαί”.

Σημειωτέον ότι α) πρόσφυγες στεγάζονταν σε τζαμιά της Καβάλας μέχρι το Νοέμβριο του 1926 και β) κατά καιρούς έβλεπαν το φως της δημοσιότητας παρόμοιες καταγγελίες προσφύγων για τον τρόπο πρόσληψης κοριτσιών και νέων γυναικών σε καπναποθήκες της πόλης. - Η φωτ. από το ναό της Αχειροποιήτου της Θεσσαλονίκης (από το διαδίκτυο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου