Για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

 

Για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων (ανάρτηση στο FB, 24 Απριλίου 2020)



Ο Taner Akçam, καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Clark, ανέδειξε και θεμελίωσε επιστημονικά το έγκλημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων με το έργο του "Μια επαίσχυντη πράξη: Η Γενοκτονία των Αρμενίων και το ζήτημα της τουρκικής ευθύνης". (εκδ. Παπαζήσης, Αθήνα 2007). Όπως γράφει και ο ομοεθνής του νομπελίστας λογοτέχνης Ορχάν Παμούκ, το βιβλίο του Τανέρ Ακτσάμ "είναι η οριστική αφήγηση της οργανωμένης καταστροφής των Οθωμανών Αρμενίων, γραμμένη από ένα θαρραλέο Τούρκο ακαδημαϊκό, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην καταγραφή των γεγονότων. Καμία μελλοντική συζήτηση για την ιστορία δε θα μπορέσει να αγνοήσει αυτό το βιβλίο".

Η μελέτη του Ακτσάμ, βασισμένη κυρίως σε οθωμανικά αρχεία (στρατιωτικά, δικαστικά, πρακτικά κοινοβουλίων κλπ.) αλλά και σε μαρτυρίες και απομνημονεύματα πρωταγωνιστών, επικεντρώνεται βέβαια στη Γενοκτονία των Αρμενίων, καταδεικνύει όμως και την ύπαρξη ενός καλά οργανωμένου σχεδίου εξαφάνισης όλων των χριστιανικών ομάδων της Ανατολής, η εφαρμογή του οποίου άρχισε από τα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας και την Ανατολική Θράκη το 1913-1914. Το σχέδιο είχε μεγάλη επιτυχία και αποτέλεσε "οδηγό" και για τη Γενοκτονία των Αρμενίων που ακολούθησε το 1915. Κατά τον Ακτσάμ, "η αρμενική γενοκτονία δεν είναι ένα μεμονωμένο συμβάν, αλλά μέρος μιας διαδικασίας εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών, που στις αρχές του 20ού αιώνα αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας".


Ο Τανέρ Ακσάμ αποτελεί κόκκινο πανί για το βαθύ κράτος της Τουρκίας, έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκράτης και εθνικός μειοδότης, έχει δεχτεί απειλές κατά της ζωής του και στο παρελθόν έχει υποστεί διώξεις για προσβολή του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Απευθυνόμενος στο ελληνικό κοινό δήλωσε σε παλιότερη συνέντευξή του: "Είμαι ένας από τους πολλούς Τούρκους που εκπροσωπούν μιαν άλλη Τουρκία, πολύ διαφορετική από το πολιτικό κατεστημένο της. Ένας αγγελιοφόρος, που λέει στους Έλληνες και Αρμένιους φίλους μου πως υπάρχουν και οι “άλλοι” Τούρκοι, που έχουν το θάρρος να δηλώσουν “είμαστε όλοι Αρμένιοι”, “είμαστε όλοι Έλληνες”, “είμαστε όλοι Χριστιανοί”, μιλώντας υπέρ των χιλιάδων θυμάτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου