Γουρουνιές…

 

Γουρουνιές…

(ανάρτηση στο FB, 15-4-2016)



Σε μια άλλη, παρόμοια... γουρουνιά (το 2011 στο τζαμί του Χαλίλ Μπέη, της «Μουσικής», στην Παναγία)* είχα υπομνήσει το εξής περιστατικό: Το 1930 στα Δωμάτια του Παγγαίου η κοινότητα αποφάσισε να ανεγείρει εκκλησία σε οικόπεδο που της παραχώρησε γι’ αυτό το σκοπό η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων. Ο μόνος που είχε αντίθετη άποψη ήταν η Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Σωφρόνιος! Στο έγγραφο του κοινοτάρχη προς το Νομάρχη Καβάλας διαβάζουμε τα εξής: "Ο Σεβασμιώτατος Άγιος Ελευθερουπόλεως είχε και έχει την αντίληψιν ότι η εκκλησία πρέπει να ανεγερθή εκεί όπου ευρίσκεται σήμερον το τουρκικόν τέμενος και τούτο διότι […] ανησυχεί μήπως το περιπίπτον εις αχρηστίαν ούτω τέμενος χρησιμοποιηθή δι’ ιδιωτικήν χρήσιν, τονίζων ότι πρέπει να σεβώμεθα τα ευαγή ιδρύματα των Τούρκων"! Ο Μητροπολίτης Σωφρόνιος Σταμούλης ήταν πρόσφυγας από την Ανατολική Θράκη, φανατικός βασιλόφρων και ένθερμος πατριώτης.

* Στα μέσα Απριλίου 2016 στο υπό ανέγερση Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην περιοχή του παλιού υδραγωγείου (Καμάρες) στην Καβάλα, άγνωστοι έγραψαν συνθήματα εναντίον όσων αποφάσισαν και εργάζονται για τη στέγαση του προσφυγικού μουσείου στον παλιό μεντρεσέ και πέταξαν στο χώρο ένα κεφάλι γουρουνιού.  Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και τον Φεβρουάριο του 2011 όταν άγνωστοι είχαν καρφώσει με μαχαίρι μια γουρουνοκεφαλή στην πόρτα του τζαμιού του Χαλίλ Μπέη (“Παλιά Μουσική”), που έχει αναπαλαιωθεί από το δήμο Καβάλας και λειτουργεί ως χώρος τέχνης και πολιτισμού.

Βλ. Κυριάκου Λυκουρίνου, «Ο μεντρεσές – Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Καβάλας», https://lykourinos-kavala.blogspot.com/2020/01/blog-post.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου