Στα 40 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής – μια προκήρυξη

 

Στα 40 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής – μια προκήρυξη

(ανάρτηση στο FB, 10 Απριλίου 2022)* 


Το Σεπτέμβριο του 1962 μια επιτροπή από εξέχουσες μορφές της πνευματικής ζωής του τόπου μας, ανθρώπους με προσφυγική καταγωγή*, απηύθυνε προκήρυξη προς τον προσφυγικό κόσμο με αφορμή τις επικείμενες εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής:

"Αδελφοί Πρόσφυγες,

[…] Σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν από τη συμφορά της Μικρασιατικής καταστροφής. Από τότε που ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Θράκης ξεριζώθηκε τραγικά από τις προγονικές εστίες του.

Εμείς, όσοι επιζήσαμε από τη φωτιά και το μαχαίρι, εγκαταλείψαμε μέσα σε ώρες ό,τι πιο προσφιλές και πολύτιμο είχαμε: νεκρούς άταφoυς, χώματα ποτισμένα με ιδρώτα και αίμα, περιουσίες, πολιτισμό χιλιετηρίδων, και καταφύγαμε στην Ελλάδα γυμνοί, με το φτωχό μπογαλάκι της προσφυγιάς, για να δημιουργήσουμε κι εδώ με το μόχθο μας και τη φλογερή αγάπη μας στη ζωή, να χτίσουμε πολιτείες, να στήσουμε επιχειρήσεις, ν’ αναστήσουμε παιδιά, ν’ αγωνιστούμε για ό,τι ωραίο και μεγάλο.

[…] Η µνήµη δεν είναι µόνον φόρος τιµής, είναι ένας µεγάλος δάσκαλος, είναι η συνείδησις ή ίδια του κάθε λαού.

Με δάκρυ, µε τραγούδι, µε τη βαθειά πονεµένη νοσταλγία για τον κόσµο που χάθηκε, µα και µε το χαµόγελο της ελπίδας, της εµπιστοσύνης στις δηµιουργικές µας ικανότητες, η Επιτροπή καλεί οργανώσεις, προσφυγικούς συλλόγους και άτοµα να συµβάλουν µε όλες τους τις δυνάµεις στην επιτυχία των εκδηλώσεων για την τραγική αυτή επέτειο.

Η ζωή συνεχίζεται, τη θέλουµε ωραία, τη θέλουµε ειρηνική για µας, για τα παιδιά µας, για την Πατρίδα µας".

* Μέλη της Επιτροπής ήταν οι Μίκης Θεοδωράκης, Διδώ Σωτηρίου, Δηµήτριος Φωτιάδης, Έλλη Παπαδηµητρίου, οι δήμαρχοι των προσφυγικών συνοικισμών της Αθήνας, πρόεδροι προσφυγικών συλλόγων κ.ά.

* 1922-2022. Εκατό χρόνια Εθνικής Μνήμης [τεκμ. 1/100]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου