Καπνοβιομηχανία Μαρούλη

 Καπνοβιομηχανία Μαρούλη, Καβάλα

(ανάρτηση στο FB, 18 Ιανουαρίου2018)

 


Ο Λύσανδρος Μαρούλης, γιος του Ηπειρώτη Δημητρίου Μαρούλη, του σπουδαίου εκπαιδευτικού των Σερρών, εγκαταστάθηκε στην Καβάλα το 1913, μετά το γάμο του με την Αικατερίνη Ευαγγελίδη (κόρη του Λεωνίδα Ευαγγελίδη, “προύχοντα” της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Καβάλας).
Στα 1924 δημιούργησε τη βιομηχανία σιγαρέτων “Μαρούλη”. Η επιχείρηση αρχικά στεγάστηκε στην οδό Κασσάνδρου (στο χώρο της σημερινής Δημοτικής Βιβλιοθήκης), αλλά το 1928, μετά την καταστροφή από πυρκαγιά (εμπρησμός;), οι εγκαταστάσεις της μεταφέρθηκαν στην περιοχή του Κιουτσούκ Ορμάν, όπου σήμερα βρίσκεται το 6ο Λύκειο.

Η βιομηχανία είχε αλματώδη ανάπτυξη, απασχολούσε περίπου 250 εργάτες και τα προϊόντα της κατέκτησαν και τις ευρωπαϊκές αγορές. Όμως στα πρώτα χρόνια του 1930 δεν άντεξε τον ανταγωνισμό και τις συνθήκες της καπνικής κρίσης (απόρροια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης) και κήρυξε πτώχευση. Στην βουλγαρική Κατοχή οι κατακτητές έθεσαν το εργοστάσιο σε λειτουργία με την επωνυμία “Μπομπέτα” (Νίκη). Μετά την απελευθέρωση, στην περίοδο της ΕΑΜικής “Λαϊκής Αυτοδιοίκησης”, η βιομηχανία μετονομάστηκε σε “Νίκη” και απασχολώντας περισσότερα από 500 άτομα έδινε ανάσες ζωής στην κατεστραμμένη τοπική οικονομία. Το οριστικό της τέλος ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του 1950.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου