Από τη ζωή με τους εβραίους… (στην Καβάλα, 10 χρόνια πριν από το Ολοκαύτωμα)

 

Από τη ζωή με τους εβραίους… (στην Καβάλα, 10 χρόνια πριν από το Ολοκαύτωμα)*

(ανάρτηση στο FB, 27 Ιανουαρίου 2020)

 


Κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης (1930-1933) χιλιάδες άνεργοι της Καβάλας επιβίωσαν χάρη στα δημοτικά - λαϊκά συσσίτια. Στους σημαντικότερους χρηματοδότες των επισιτιστικών προγραμμάτων συγκαταλέγονταν οι μεγάλες εβραϊκές εταιρείες της πόλης και οι εύποροι εβραίοι επιχειρηματίες. Από την άποψη της κοινωνικής προσφοράς, εξέχουσα ήταν η θέση της οικογένειας Μισραχή, που από τα τέλη του 19ου αιώνα είχε αντικαταστήσει τους Αλλατίνι στη διεύθυνση της Commercial.

Ο Ραϋμόνδος Μισραχή αφενός ενίσχυσε με αλλεπάλληλες δωρεές τα μαθητικά και τα λαϊκά συσσίτια και αφετέρου, από το φθινόπωρο του 1932 που θέριεψε η πείνα, προσέφερε στους άπορους της πόλης χίλια (1.000) ψωμιά την εβδομάδα, τα οποία μοιράζονταν κάθε Σάββατο σε ξύλινο παράπηγμα της οδού Δαμιανού. "Από της πρωίας είχον συρρεύσει εις τον τόπον της διανομής οι πτωχοί. Γέροι και παιδάκια, άνδρες και γυναίκες, μεσήλικες, ανάπηροι ήλθον διά να λάβουν τον άρτον όνπερ τοις προσέφερεν η φιλανθρωπία της ευγενούς Κυρίας [Μισραχή] και του πρεσβυγενούς καταστήματος της Κομμέρσιαλ", έγραφε ο τοπικός τύπος. Μέχρι τα τέλη Απριλίου 1933 είχε χορηγήσει στους άπορους της πόλης 31.500 άρτους.

Για τη συμβολή του στην ελληνική οικονομία και για τη γενικότερη προσφορά του ο Ρ. Μισραχή τιμήθηκε επανειλημμένα από το ελληνικό κράτος (αρχής γενομένης το 1930 με το χρυσό σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος), ο Δήμος Καβάλας έδωσε το όνομά του σε οδό της πόλης (σημερινή οδό Μητροπόλεως), ο Ηρακλής Καβάλας και άλλοι τοπικοί σύλλογοι και σωματεία τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρο κ.ά.

 

Φωτ.: Καπναποθήκες στη συμβολή των οδών Φιλίππου - Μισραχή.

Βλ. σχετικά, «Λαϊκά συσσίτια στην Καβάλα της οικονομικής κρίσης (1930-1933)»(https://lykourinos-kavala.blogspot.com/.../01/1930-1933.html) και «Μια “συκοφαντία του αίματος” στην Καβάλα του 1932» (https://lykourinos-kavala.blogspot.com/2020/01/1932.html).

 

*Με αφορμή τη σημερινή “Ημέρα Μνήμης”…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου