Το διδακτήριο της Αχλαδινής Νέστου

 

Το διδακτήριο της Αχλαδινής Νέστου

(ανάρτηση στο FB, 10 Σεπτ. 2018)

 


Μαζί με τις ευχές για “Καλή σχολική χρονιά”, κάτι από τα σχολεία μιας άλλης εποχής: Τον Αύγουστο του 1940 ο διευθυντής του σχολείου της Αχλαδινής (συνοικισμού της κοινότητας Πλαταμώνος Νέστου) υποβάλλει έκθεση για το διδακτήριο. Διεκτραγωδεί την κατάσταση ενός χαμηλοτάβανου τουρκικού οικήματος 27 τ.μ., επισημαίνοντας ότι πρέπει να κατεδαφιστεί, γιατί δεν επιδέχεται βελτίωση και ανακαίνιση:

"Το διδακτήριον της Αχλαδινής δίδει την εντύπωσιν και εις τον πλέον αναίσθητον επισκέπτην ότι είναι μία τρώγλη ομοιάζουσα ως εν μπουδρούμιον καταδίκου, μας υπενθυμίζει τας σκοτεινάς φυλακάς και τα δωμάτια των βασανιστηρίων. Είναι το οίκημα του θανάτου πεντήκοντα (50) νεαρών υπάρξεων και του διδασκάλου. [...]

Αντί να είναι το μέρος της υγείας των νεαρών, είναι το αντίθετον, η μολυσματική πηγή πάσης ασθενείας, διότι εις χώρον 27 τετρ. μέτρων υποχρεούνται να παραμείνουν οι μαθηταί ολόκληρον ημέραν και να λάβουν μερίδα τροφής οξυγόνου ανάλογον των 54 κυβ. μέτρων αέρος μετά της θερμάστρας […].

Το διδακτήριον αντί να χαρίζει άπλετον φως και γαλάζιον ουρανόν εις τους μαθητάς, χαρίζει την τύφλωσιν, αποκρύπτει τον ήλιον και φέρει το σκότος ενωρίτερον της δύσεως του ηλίου, η δε μεγένθυσις του παραθύρου είναι αδύνατος, διότι η στέγη δεν επιτρέπει τούτο.

Εις την αίθουσαν διδασκαλίας είναι αδύνατον να γίνει διδασκαλία, διότι οι μαθηταί κατά τας χειμερινάς ώρας αντί να διακρίνουν γράμματα εις το βιβλίον και τον πίνακα διακρίνουν τας κινουμένας σκιάς εις τους χαμηλούς τοίχους, [...] αντί να προσέχουν εις τον διδάσκαλον είναι υποχρεωμένοι να μετρούν τους διερχομένους ανθρώπους και τα διάφορα ζώα τα οποία κυκλοφορούν εις τον δρόμον". […]

Υπογράφει ο διευθυντής του σχολείου (υπογραφή δυσανάγνωστη)

(Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Καβάλας, Αρχείο Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Νομαρχίας Καβάλας, 1925-1973)

* Η φωτ. από το διαδίκτυο (δεν είναι από το διδακτήριο της Αχλαδινής)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου