Εκλογές 1928. Το ψηφοδέλτιο των Φιλελευθέρων στην Καβάλα

 

Εκλογές 1928. Το ψηφοδέλτιο των Φιλελευθέρων στην Καβάλα

(ανάρτηση στο FB, 21 Δεκεμβρίου 2020)



Καβάλα, 3 Νοεμβρίου 1929. Μετά την τελετή θεμελίωσης του λιμανιού ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος φωτογραφίζεται με τις τοπικές Αρχές στο Δημαρχείο της πόλης. Βασικός λόγος της επίσκεψής του στην Καβάλα ήταν η έναρξη κατασκευής των λιμενικών έργων. Παράλληλα όμως με την εδώ παρουσία του ο Βενιζέλος ήθελε να καταπραΰνει τα αισθήματα οργής και απογοήτευσης των ντόπιων Καβαλιωτών, που ένιωθαν να χάνουν την πόλη τους και να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄ κατηγορίας.

Στις εκλογές του Αυγούστου 1928 το ψηφοδέλτιο των Φιλελευθέρων δεν περιλάμβανε κανένα γηγενή Καβαλιώτη, αλλά τους πρόσφυγες Αχιλλέα Παπαδάτο, Σταύρο Νικολαΐδη, Ιωάννη Τσονταρίδη, το Θάσιο Αύγουστο Θεολογίτη και τον εξ Ευρυτανίας πρώην πρωθυπουργό Γεώργιο Κονδύλη (εξελέγησαν και οι πέντε, αφού οι Φιλελεύθεροι και τα συνεργαζόμενα κόμματα κέρδισαν τις 223 από τις 250 έδρες).

Ο Βενιζέλος με αλλεπάλληλα μηνύματά του ζητούσε από τους ντόπιους Καβαλιώτες να δείξουν κατανόηση γι’ αυτή τη “θυσία”, την απέδιδε στην "ανάγκη" να εκπροσωπηθούν τα δύο μεγάλα κέντρα της Μακεδονίας και με πρώην πρωθυπουργούς (η Θεσσαλονίκη με τον Παπαναστασίου, η Καβάλα με τον Κονδύλη) και υποσχόταν να εργαστεί άοκνα για την ικανοποίηση των ιδιαίτερων αιτημάτων τους (λ.χ. αποζημιώσεις για τους ομήρους του 1916-18 και για τις καταστροφές του πολέμου).

Στις επόμενες εκλογές, τις δημοτικές του Αυγούστου 1929, οι Καβαλιώτες γύρισαν την πλάτη στο βενιζελικό υποψήφιο Ευγένιο Ιορδάνου και εξέλεξαν τον Κλεάνθη Τερμεντζή του Λαϊκού Κόμματος.

----------------------------------------------------------

Στη φωτογραφία μπορώ να διακρίνω το δήμαρχο Τερμεντζή, το νομάρχη Λουλακάκη, τον Αλεξάκη του Τμ. Ασφαλείας, τους Βλήτο, Αξαρλή, Βαφείδη, μάλλον τους Παπαδάτο, Ιορδάνογλου, Καπρίνη, Λαμπαδίτη, για 7-8 αναρωτιέμαι και πολλούς δεν τους γνωρίζω. Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια.


Η φωτογραφία προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του μακαρίτη Θεόδωρου Σαβουκίδη (Φάρασα Καππαδοκίας 1897 - Καβάλα 1983) και μου δόθηκε από τον κ. Τρύφωνα Τοπαλίδη (από το Πλατύ Ημαθίας), που τον ευχαριστώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου