Με αφορμή τα… Rafale (τα αεροπλάνα… της Καβάλας, 1928)

 

Με αφορμή τα… Rafale (τα αεροπλάνα… της Καβάλας, 1928)

(ανάρτηση στο FB, 16 Ιανουαρίου 2021)

 


Το καλοκαίρι του 1928 πραγματοποιήθηκε έρανος της Αεροπορικής Αμύνης (Α.Α.) στη βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου με σκοπό την ενίσχυση του αεροπορικού στόλου της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Α.Α., ποσό μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου συγκέντρωσαν οι εξής πόλεις και περιοχές: 5.000.000 η Καβάλα, 3.000.000 η Ξάνθη, από 2.000.000 η Λέσβος και η Δράμα, από 1.000.000 οι Σέρρες, η Ροδόπη, ο Έβρος, η Αλμωπία κ.ά. Κάθε αεροπλάνο (τύπου Breguet 19, γαλλικής κατασκευής, αναγνωριστικό – βομβαρδιστικό με δύο πυροβόλα) κόστιζε περίπου ένα εκατομμύριο δραχμές, άρα η εισφορά της πόλη μας ισοδυναμούσε με πέντε αεροπλάνα.

Η παρουσίαση των είκοσι νέων υπερσύγχρονων αεροσκαφών έγινε τον Ιούλιο του 1928 στον Όρχο Αυτοκινήτων της Μίκρας (Θεσσαλονίκης) και στα πέντε αεροπλάνα “της Καβάλας” δόθηκαν τιμητικά τα ονόματα: Καβάλα-1, Καβάλα-2, Καβάλα-3, Καβάλα-4 και Ελευθερούπολις. Η «βάφτιση», δηλ. η τελετουργική εκφώνηση των ονομάτων τους, έγινε από τον αδελφό του Παύλου Μελά.

Στην τελετή οι επίσημοι έπλεξαν το εγκώμιο της Καβάλας (“της πρέπει ο στέφανος της δόξης”) και εξήραν το πατριωτικό φρόνημα του λαού της. Συγκινητικές εξάρσεις είχαν και οι λόγοι των εκπροσώπων της περιοχής μας. Ενδεικτικά: «Αγαπημένη μου “Ελευθερούπολις”, ο οβολός του πτωχού αγρότου, σφιγμένος αδελφικά με το τάλαντον του πλουσίου, σε δημιούργησαν, σε έπλασαν και σε δωρίζουσι στη Μεγάλη μας Μάνα» (από το λόγο του εκπροσώπου της περιοχής Παγγαίου).

Για τους κατοίκους και τον Τύπο της Καβάλας η πρωτιά στον έρανο του 1928 αποτελούσε τεκμήριο πατριωτισμού και πηγή μεγάλης περηφάνιας. Την επικαλούνταν λοιπόν με κάθε ευκαιρία, κυρίως για να τονίσουν το χρέος της πολιτείας προς την περιοχή μας (δημόσια έργα, οικονομική ενίσχυση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης του 1930-1933 κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου