Βανδαλισμός μνημείου Ολοκαυτώματος Εβραίων Καβάλας (Μάρτ. 2017)


Ένα σχόλιο για το σημερινό γεγονός…*

(ανάρτηση στο FB, 30 Μαρτίου 2017)

 


Δυστυχώς είμαστε μια κοινωνία έκθετη στις κάθε λογής προπαγάνδες, στα νοσηρά ιδεολογήματα και στα στερεότυπα που μεταφέρουν όλες τις προκαταλήψεις του μακρινού παρελθόντος. Μια κοινωνία εκτεθειμένη στις ανορθολογικές ερμηνείες, που συνήθως είναι συναρπαστικές, και στις θεωρίες συνωμοσίας, που εμφανίζονται με δήθεν τεκμήρια επιστημονικής εγκυρότητας.

Όλο αυτό το φαρμάκι διοχετεύεται συστηματικά από τα “κανάλια” της λεγόμενης δημόσιας ιστορίας (διαδίκτυο, τηλεόραση, κινηματογράφο, εφημερίδες, περιοδικά κ.ά.) και ασκεί γοητεία στο κοινωνικό σώμα, δυστυχώς και στους νέους. Όλοι ξέρουμε ότι ένα υπολογίσιμο ποσοστό νέων ανθρώπων έχει προσβληθεί από δηλητηριώδεις ιδεολογίες, ότι ασπάζεται τα μηνύματα της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού και ότι, ευτυχώς σπανιότερα, συντάσσεται με ακραίες ομάδες και υιοθετεί τις πρακτικές της βίας.

Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση; Κατά τη γνώμη μου, μοναδικό μέσο θεραπείας αποτελεί η παιδεία (υπό την ευρύτερη έννοιά της, που περιλαμβάνει και τη σωστή ενημέρωση).

Ένα από τα βασικά παιδαγωγικά προτάγματα της εποχής (και της εκπαίδευσής μας) πρέπει να είναι η συγκρότηση μιας ιστορικής συνείδησης με ηθικό περιεχόμενο, μιας συνείδησης που θα διακηρύσσει πίστη στα ιδεώδη της δημοκρατίας και απέχθεια για τις ολοκληρωτικές ιδεολογίες· σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αποτροπιασμό για τα κάθε είδους εγκλήματα ενάντια σε λαούς, σε εθνικές, θρησκευτικές κ.ά. ομάδες.

Ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός τρέφονται από τη λήθη και την άγνοια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου